Jak zostać szefem kuchni?
2018-08-24Aby osiągnąć sukces w branży gastronomicznej, przez wiele lat należy ciężko pracować – i jeszcze więcej się uczyć. Sprawdźmy, czym konkretnie zajmuje się szef kuchni, ile można zarobić na tym stanowisku i czy zawód ten wymaga jakichś szczególnych predyspozycji.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak ciężka i wymagająca jest praca szefa kuchni. Telewizyjne reality-show kreują osoby pracujące na tym stanowisku na despotycznych przywódców, których zadaniem jest przede wszystkim strofować niższy rangą personel i pilnować porządku. Takie wyobrażenie ma jednak wszelkie cechy karykatury. Do zadań szefa kuchni należy wiele innych obowiązków.
<
Czym zajmuje się szef kuchni?
Szef kuchni jest odpowiedzialny za organizację oraz nadzór pracy podległego mu personelu w lokalu gastronomicznym. Dba o to, aby stanowiska pracy w części produkcyjnej lokalu były urządzone zgodnie z zasadami przeciwpożarowymi, BHP oraz ochrony środowiska. Koordynuje pracę całego zespołu w kuchni, organizuje przyjęcia okolicznościowe i catering, odpowiada za składowanie i magazynowanie surowców, półproduktów, a także gotowych potraw. To szef kuchni ma zasadniczy wpływ na to, jakie pozycje znajdą się w menu. Oprócz tego pełni pieczę nad dokumentami wymaganymi przy produkcji potraw, współpracuje z dostawcami, kierownictwem lokalu oraz instytucjami nadzoru i kontroli. Ponadto ocenia jakość i szacuje ilość potrzebnych w kuchni surowców, nadzoruje ekspedycję potraw i dokłada wszelkich starań, aby podległy mu zespół przestrzegał wszystkich zasad i procedur.
Jakie wykształcenie powinien posiadać szef kuchni?
Od szefa kuchni wymaga się wykształcenia gastronomicznego (uzyskuje się je w szkole zawodowej). Ponadto kandydat na to stanowisko powinien mieć tytuł mistrza kucharza (a więc musi zdać odpowiedni egzamin kwalifikacyjny). Dużym atutem jest też uczestnictwo w różnego rodzaju kursach i szkoleniach związanych z tych fachem, a także podstawowe przygotowanie pedagogiczne, które umożliwi klarowne przekazywanie wiedzy podległemu personelowi.
Czego od szefa kuchni wymagają pracodawcy?
Kluczowy jest talent kucharski. Kandydat na to stanowisko, oprócz formalnego wykształcenia, powinien również posiadać odpowiednie predyspozycje. Pracodawcy wymagają dużej wrażliwości smakowej oraz zapachowej, umiejętności rozróżniania barw, sprawności manualnej oraz komunikatywności, która ma zasadnicze znaczenie w interakcji z innymi członkami zespołu.
Jakie pytania mogą paść na rozmowie kwalifikacyjnej?
Na rozmowie kwalifikacyjnej kandydat na stanowisko szefa kuchni na pewno zostanie zapytany o to, gdzie zdobywał doświadczenie gastronomiczne, dla kogo do tej pory pracował. Można spodziewać się również pytań weryfikujących teoretyczne przygotowanie do pracy w gastronomii. Ponadto rekruterzy chętnie rozpytują o odbyte szkolenia.
Ile zarabia szef kuchni?
Zarobki z oczywistych względów są zróżnicowane. Dolna granica sięga 2 000 zł, górna – 5 000 zł. Wiele zależy od renomy lokalu, w którym jest się zatrudnionym.
Do wykonywania tego zawodu potrzebne są więc zarówno odpowiednie predyspozycje, jak i wykształcenie gastronomiczne. Praca szefa kuchni wiąże się z dużą odpowiedzialnością, zakres obowiązków jest dość rozległy, niezbędne są wysokie kwalifikacje. Nie jest to łatwy fach, ale z całą pewnością pasjonatom przynosi wiele osobistej satysfakcji.