Używamy plików cookies w celu analizy ruchu na stronie, dopasowywania reklam oraz realizacji usług. Kontynuując korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies przez serwis All the Jobs. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszej polityce prywatności
OK
Używamy plików cookies w celu analizy ruchu na stronie, dopasowywania reklam oraz realizacji usług. Kontynuując korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies przez serwis All the Jobs. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszej polityce prywatności
OK

Jak zostać dietetykiem?

2019-01-04

Obecna moda na zdrowe odżywianie sprawia, że zawód dietetyka zyskuje coraz bardziej na znaczeniu. Czym konkretnie zajmuje się dietetyk i jakich umiejętności wymaga się od kandydatów na to stanowisko?

Interesujesz się żywnością? Wartościami odżywczymi poszczególnych produktów, ich zastosowaniami w leczeniu oraz zapobieganiu chorób? Chciałbyś układać indywidualne jadłospisy i udzielać konsultacji w zakresie zdrowego żywienia? Być może zawód dietetyka jest właśnie dla Ciebie.

Czym zajmuje się dietetyk?

Dietetyk to specjalista od spraw żywienia: bada produkty żywnościowe pod kątem wartości zdrowotnych i odżywczych, ocenia ich jakość; sprawdza, jakim przemianom ulegają potrawy wskutek przetwarzania, np. termicznego). Udziela konsultacji w zakresie prawidłowego żywienia. Jest w stanie ocenić wpływ konkretnych artykułów spożywczych na ludzki organizm, w związku z czym układa indywidualne diety, biorąc pod uwagę płeć, wiek oraz stan zdrowia klienta, a także wiele innych czynników. Do obowiązków dietetyka należy również koordynacja programu żywieniowego, nadzorowanie stosowania diety w poszczególnych przypadkach, a także leczenie niedożywienia i zapobieganie tego typu zaburzeniom. Z usług dietetyków korzystają zwłaszcza osoby chore (np. na cukrzycę, raka, choroby przewodu pokarmowego, nadciśnienie) lub takie, które przebyły poważną operację.

Jakie wykształcenie powinien posiadać dietetyk?

Jeśli chcesz pracować w tym zawodzie, musisz ukończyć szkołę policealną lub studia licencjackie albo magisterskie na kierunku dietetyka. Na zajęciach zdobędziesz wiedzę z zakresu anatomii, fizjologii, biochemii, psychologii, pedagogiki, etyki, mikrobiologii, parazytologii oraz towaroznawstwa.

Czego od dietetyka wymagają pracodawcy?

Pracodawcy wymagają od kandydatów na to stanowisko wysokich kwalifikacji oraz rozległej wiedzy teoretycznej z zakresu żywienia. Niezbędne są też wysokie umiejętności interpersonalne (w końcu dietetyk udziela konsultacji). Od dietetyków wymaga się poza tym sumienności w wykonywaniu swoich obowiązków, odpowiedzialnej postawy, a także samodzielności w podejmowaniu decyzji.

Jakie pytania mogą paść na rozmowie kwalifikacyjnej?

Należy się spodziewać, że rekruter zechce sprawdzić, czy rzeczywiście posiadamy predyspozycje do pracy w tym zawodzie. Będziemy więc oceniani pod kątem otwartości na drugiego człowieka, dotychczasowego doświadczenia zawodowego oraz posiadanej wiedzy.

Ile zarabia dietetyk?

To zależy, czy pracuje w zakładzie publicznym, czy prowadzi prywatny gabinet. W zakładach publicznych dietetycy otrzymują w ramach miesięcznego wynagrodzenia ok. 2 tys. zł, ale ci, którzy prowadzą własny gabinet, zarabiają nawet do 8 tys. zł.

Dietetycy znajdują zatrudnienie w centrach dietetyki i żywienia, klubach fitness, szpitalach, przychodniach oraz sanatoriach, w lokalach gastronomicznych, a także w zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego. Wielu dietetyków zakłada prywatne gabinety, które wydają się najbardziej opłacalnym przedsięwzięciem. Biorąc pod uwagę dający się zauważyć w ostatnich latach wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem, można śmiało powiedzieć, że jest to zawód z przyszłością.

Ocena artykułu:
(2)
Oceń artykuł:
Ocena artykułu:
(2)